Teknoloji ve İnternet

CES 2015 Değerlendirmeleri Part 1 – Gelecek Çok Yakında İçimizde :)

 

ces_2015_1

Tüm dünyadaki teknoloji meraklılarının dört gözle beklediği ve yanı zamanda 2015’in ilk büyük teknoloji etkinliği olan CES 2015 Tüketici Elektroniği Fuarı tüm hızıyla devam ederken, ön plana çıkan başlıca konular hayatımızın her alanının ‘akıllanmaya’ başladığını kanıtlayan ürünler, ev otomasyon sistemleri ve bu sene geçen senedeye göre daha ön planda olan yeni nesil arabalar olarak karşımızda.

Evet her ne kadar araba kullanmanın ayrı bir keyif olduğunu savunanlardan olsam da, internetin birçok sektör gibi otomotiv sektöründe yaptığı devrim de bu sene CES Fuarı’nda ayrıca ele alınıyor.

mercedes-benz_ces2015_1

Ford, Mercedes-Benz gibi önemli markaların akıllı arabalarının ilk kez tüm detaylarıyla yer aldığı fuarda bulunan Akıllı Taşıt Pazaryeri’nde Bosch, “Yoğun Trafik Destek Sistemi”nin bulunduğu kendi şeridinde fren, gaz ve direksiyonu tamamen otomatik olarak kullanan araç test edilebilirken, teknoloji meraklıları Bosch’un çeşitli çevre algılama teknolojilerinin yanı sıra eBike’lardan eScooter’larla hibrit ve tam elektrikli taşıtlara kadar uzanan manifold elektromobilite çözümlerini bu Akıllı Taşıt Pazaryeri’nde deneyimleyebiliyorlar.

bosch_automated_driving

BMW ise şimdilik sadece i8 modeli ile uyumlu olan yeni nesil dokunmatik anahtarlığını tanıttı. Biraz detaylara inersek, 2.2 inçlik dokunmatik LCD ekrana sahip olan anahtarlık yakıt seviyesi, kapı ve pencerelerin durumu, hava sıcaklığı, servis durumu gibi pek çok bilgiyi bu ekrandan sürücüye ulaştırıyor. Ekranda sürükleme yaparak çeşitli menüler arasında geçiş de yapılabilen anahtarlık, aynı zamanda kablosuz bir tanımlama aygıtı olarak da işlev görüyor. Yani aracınıza yaklaştığınız zaman otomatik olarak kapı kilidi açılıyor ve araç çalışmaya başlıyor.

bmwsmartkey

Daha ne olsun.. 🙂 Anahtarlığıın Li-Ion bataryası kablosuz olarak vitesin yanına bırakıldığında ise şarj olmaya başlıyor. Ayrıca microUSB ile şarj edilebilen anahtarlık sonbaharda BMW i8 ile birlikte opsiyonel olarak satışa sunulacak.

Aslında yukarıdaki bu iki örnekte de, tipik akıllı cihaz modellemeleri gözlemliyoruz:   1-Monitoring, 2-Control, 3-Optimization, 4-Autonomy:

smart_products_1

Aslında ister araba, ister buzdolabı veya saat olsun hepsinin esas amacı hayatımızı kolaylaştırıp daha ANLAMLI ve DEĞERLİ bir hale getirmek.  Evet içinde bulunduğumuz dönem mobilitenin hızla yükselmekte olduğu bir dönem.  Flurry’nin son analizine göre 2014’te mobili en çok günlük yaşantımıza direkt etki eden ve birşey satın aldığımız çözümlerde kullanmışız, 2013’e göre büyüme 76%.

2014-Sessions-Growth-vF2

Gelecek; Nesnelerin İnterneti odağıyla şekillenirken hayatımızın içinde yer alan veya alacak her türlü ürün ve servisi merkezinde MOBİLİTE olan kurgularla şekillendirmek giderek daha önemli bir hale geliyor. Özetle; artık “akıl” sadece telefonlarımızda değil, minik bir sensör veya farklı internet bağlantıları aracılığıyla etrafımızdaki cihazlarda, kullandığımız arabada, üzerimizde taşıdığımız aksesuarlarda ve bu gidişle çok yakında içimizde diyebiliriz! 🙂

CES 2015 Değerlendirmeleri Part 1 – Gelecek Çok Yakında İçimizde :)&rdquo için 1 yorum

Yorum bırakın