2016 yaklaşırken, sosyal medya devleri Facebook Youtube, Twitter ve Instagram arasındaki rekabet giderek artıyor. Önümüzdeki dönemin dijital odağı ise şimdiden bu rekabetle birlikte belli oldu diyebiliriz: Video Pazarlama. İçerik pazarlamanın “yazılı” içeriklerden, “görsel” içeriklere kayması aslında son birkaç yıldır gündemdeyken; sosyal medya platformlarında görselliğin ön plana çıkarak Instagram, Snapchat ve Twitter’ın video içeriklere yönelik yeni yatırımlar yapmalarıyla birlikte kullanıcı davranışları da etkilendi, bu değişim Facebook’u da video özelinde çalışmalar yapmaya sürüklemiş oldu.
Çünkü düz yazı okumaktansa ses ve görüntüyle birkaç duyuyu aynı anda tetikleyen videolar diğer dijital içeriklere oranla çok daha güçlü ve daha çok ilgi topluyor. Sosyal medya kullanıcılarının bu davranış eğilimleri de Facebook başta olmak üzere sosyal medya devlerini sistemlerinde bazı yenilikler ve değişiklikler yapmaya yönlendirdi.
Son olarak Facebook, birkaç ay önce yayınladığı video analiz raporlarında video görüntülenmelerinde 50% büyüme yakaladığını ve günlük 3 Milyar video izlenme sayısına ulaştığını açıklarken, YouTube’a giderek yaklaşıyor.
Brandshark ve Videobrewery “Video pazarlama trendleri 2015” araştırmasına göre 2017’de tüm internet trafiğinin 74%’ü video olacak. Pazarlama profesyonellerinin 52%’si videonun yatırımın geri dönüşü anlamında en iyi içerik türü olduğunu düşünüyor. Diğer yandan pazarlamacıların 93%’ü online pazarlama, satış veya iletişim için video kullanma taraftarı. Sosyal medya platformları kendi video pazarlama stratejilerini geliştirip, sürekli yeni özellikleri sistemlerine eklerken dijital iletişimci ve pazarlamacıların da gündeminde yeni teknolojileri takip etmek bulunuyor. Çünkü sürekli online müşteriler, ihtiyaçları olan bilgiye, aradıkları ürünlere internetten kolayca ulaşabiliyorlar. Örneğim kozmetik sektöründe alışveriş öncesi mobil cihazlardan edilinen bilgiler, aşağıda yer alan Google’ın bir araştırmasına göre karar aşamasında oldukça güçlü.
Bu “connected consumer” durumu öncelikli olarak e-ticaret sektörünü etkilese de, perakende için büyük fırsat barındırıyor. Çünkü ürünleri araştırma, karşılaştırma ve satın alma işlemlerini nerede olurlarsa olsunlar, internette veya mağazada gerçekleştirmelerine yardımcı oluyor. Google’ın tüketici araştırmalarına göre, alışverişte akıllı telefonlarından yararlananların 84%’ü telefonlarını mağazalarda kullanıyor. Özellikle video içerikler son dönemde oldukça popülerleşmeye başlarken, sosyal medya devleri de bu kanala yönelik yatırımlarını artırıyor.
Örnek olarak, Türkiye’nin en popüler Bloggerlarından Buse Terim de, son birkaç aydır video içerikleriyle, favori ürün ve tavsiyelerini takipçilerine en etkin şekilde aktarıyor.Video içerikler üretmek konusunda herkes artık hem fikir olsa da videoların kullanıcılarla nasıl paylaşılması gerektiği ise içerikçiler ve dijital iletişimcilerin yaratıcılıklarına kalıyor. Özetle, 2016’da artık Bloggerların yerini Vloggerlar alıyor. 🙂
“2016’nın Dijital Trendi: “Sosyal” Video İçerikler&rdquo için 1 yorum