Geçtiğimiz aylarda, AWP – Istanbul ayrıcalığı ile Beck’s Dünya Mutfakları kapsamında Mutfak Sanatları Akademisi’nden (MSA) bir kurs daveti kazananlar arasındaydım. Davet MSA’nın Maslak’ta İtalyan Mutfağı’ndan örneklerin yer aldığı tek günlük bir kurstan oluşuyordu. Şüphesiz bir çoğunuzun en çok tercih ettiği mutfaktır İtalyan mutfağı. Kim ince hamur bir pizzaya, ya da bir dilim tiramisuya kolay kolay hayır diyebilir ki:)?! Kurs günü gelene kadar, dünyanın en zengin ve en beğenilen mutfağının inceliklerini deneyimlemek için sabırsızlanıyordumm:).
Menümüz belliydi:Toscana salatası – Risotto milanese – Porcini mantarlı ve kremalı bonfile – Frambuaz soslu panna cotta.
Son derece modern ve teknolojik donanımlara sahip olan MSA’da İtalyan Menümüzü oluşturmakta bize adım adım yapmamız gerekenleri şefimiz gösteredi. Önlüklerimizi ve şapkalarımızı taktıktan sonra bize dağıtılan kitapçıklardan menümüzü inceledik. Menümüzü oluşturmaya başlamadan önce şefimiz herkesin kendi kullanacağı fırından ocağa, buzdolabından alet ve tencerelerin bulunduğu çekmecelere kadar bütün bölümlerin yerlerini ve nasıl kullanılacağını açıkladı. Özellikle herkesin şefin tezgahını rahatlıkla görmesi için konmuş ekranlar bize yemekleri hazırlarken büyük kolaylık sağladı. İlk önce hazır 230C dereceye ısıtılmış fırına armutları vererek pişirmeye bıraktık.
Ardından sırasıyla önce Toscana Salatamızın malzemeleri geldi ve şefimizin yardımıyla çok az bir kesme işleminden sonra malzemeleri birleştirip salatamızı hazırladık. Gerekli miktarlarda önünüze hazır gelen malzemelerle kısa sürede ortaya çıkan harika lezzet bunu gerçekten biz mi yaptık dedirtti bize:)Salatalarımızı afiyetle yedikten sonra sıra Safranlı Risottoya geldi.Risotto İtalyan mutfağının önde gelen lezzetlerinden. Bizim geleneksel pilavımızdan ayrılan birçok özelliği var. Şefimiz Türkiye’de çoğu restorantların baldo pirinçten hazırlıyor olmalarına rağmen risottonun aslında İtalya’nın özel 3 pirinç çeşidinden biri ile hazırlanması gerektiğini belirtti. Bizim kullandığımız pirinç çeşidi arborio pirinciydi. Ufak ve tombul bir yapısı var. Pilavı pişirirken kaynayan et suyunu kepçe kepçe ekleyip çektirerek pişirdik ve pirinç bir süre sonra nişastasını salarak pilavın kremalı (creamy) bir tat kazanmasını sağladı.
Biraz meşakkatli bu pişirme aşamasından sonra son olarak fotoğrafta gördüğünüz gerçekten lezzetli Porcini mantarlı ve kremalı bonfile’mizi hazırladık. Bu arada her ne kadar temizlenmiş, ölçülü hazır önümüze gelen malzemelerle zahmetsiz yemek yapmak için şımartılsak da ortaya çıkan bulaşıkları yıkayıp temizlemek, tezgahı temiz ve düzenli tutmak sizin işiniz. Çünki hemen vakit kaybetmeden yeni yemeği yapmaya geçiyor ve aynı malzemeleri kullanıyorsunuz.İtalyan menümüzü hafif bir tatlıyla kapattık. Fırından çıkarıp soğuttuğumuz panna cotalarımızı servis tabaklarımıza aldık, üzerine çilekli sos ve nane yaprakları ile süsledikten sonra afiyetle yedik. Yine tatlımız da yapım kolaylığı, hafifliği ve sunumuyla beğenimizi kazandı. Sonuç itibariyle İtalyan Mutfağından ufak bir kesit de olsa bire bir uygulamayla unutulmayacak bilgiler ve tecrübeler edindik. Şefimiz dolu dolu geçen yaklaşık üç saatin sonunda bizlere katılım belgemizi sundu. Emeği geçen herkese bir kez daha, çooook teşekkürler:)
Siz de MSA’nın çeşitli kurslarına katılmak isterseniz http://www.msa.tc‘ e tıklayabilirsiniz.
“Beck’s Dünya Mutfakları@MSA&rdquo için 1 yorum