Nesnelerin İnterneti dünyasıyla ilgili, Gartner’ın dün paylaştığı son araştırması bize bir kez daha içinde bulunduğumuz dünyada evimizden arabamıza, eğitimden spor performansımıza kadar yeni alışkanlıklarımızın içinde yer aldığı ve yeni iş modellerinin ön plana çıktığı, diğer bir deyişle Eski Ekonomi’den Yeni Ekonomi’ye geçiş dönemi olduğunu hatırlatmış oldu. Günümüzde akıllı evlerden giyilebilir teknolojilere, akıllı kentlerden otomobillere giderek genişleyen bir ağla etrafımızı ören Nesnelerin İnterneti, önümüzdeki dönemde fiziksel ve sanal dünyayı giderek daha da yakınlaştırmaya devam edecek. 2015 yılının ilk 10 teknoloji trendine baktığımızda ise gelişen mobil teknolojiler ve internet altyapıları sayesinde giderek daha zeki, daha hızlı ve daha bütünleşik çözümleri günlük yaşantımızın bir parçası haline getireceğimizi gözlemliyoruz. İşin özüne inecek olursak, Nesnelerin İnterneti teknolojisinin esas amacı aslında “Fayda” sağlamak üzerine.
Biraz rakamlardan bahsedecek olursak, 2020’ye kadar “Connected-Car” olarak adlandırılan dünyada 250 milyon sürücüsüz aracın yollarda yerini alacağı beklenmekte. Bahsettiğimiz Akıllı Araç segmentinde ön plana çıkan; araçların sadece sürücüsüz olması değil bunun yanında aracın sürüş performansına (ısı, hava basıncı, yakıt harcama bilgileri…) ve sürüş keyfine yönelik (müzik, bilgi servisleri) özel mobil uygulamaları da içine alan bir ekosistem aslında. Evlerde ise durum Jetgillerdeki gibi olmasa da 🙂 , yine son derece akıllı bir donanımda.
Gartner’ın raporunda ön plana çıkan diğer bir önemli başlık ise Akıllı Ev sistemleri üzerine. Örneğin mutfak segmentine baktığımızda, Nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlı mutfak cihazları üzerinden 2020’ye kadar %15 oranında gıda tasarrufu yapılması beklenmekte. Evet sabah uyandığımızda kahvemizi içebilmemiz için, biz daha yatağımızdan kalkmadan su ısıtıcımızı cep telefonumuzdan aktifleştireceğimizi (hatta uyandığımızı anlayıp, bizim yönlendirmemize gerek kalmadan kendi kendine çalışmaya başlayacağını:) bir süredir konuşuyoruz. Günümüzde bu ekosistemde yer alan büyük-küçük tüm markalar ise sundukları tüm faydaları son kullanıcının hayatını kolaylaştırmak, zaman ve maliyetin azaltılmasına yönelik ve daha iyi bir müşteri deneyimi sunulması üzerine çeşitli projelerle destekliyorlar.
Özetle Nesnelerin İnterneti ekosistemi günlük yaşantımızda ihtiyacımız olan her şeye çoktan akıllı çözümlerini bulmuş durumda. 🙂
“Nesnelerin İnterneti Büyüyor, Akıllı Evler ve Arabalar Etrafımızı Sarıyor&rdquo için 1 yorum