Online alışverişi kim sevmez? Pratik, rahat, konforlu… Sevdiklerimize veya kendimize kimi zaman ihtiyaçlarımızı karşılamak için, kimi zamansa hayallerimizi süslemesi için online alışverişi tercih ederiz. Peki online satın almaya karar vermiş hevesli kullanıcı, son adımda neden vazgeçer? Esasında alışveriş genel olarak bir karar verme sürecidir, hem de ciddi bir süreç. Algoritmasının bir kısmı içinde bulunduğumuz kültür, bu yaşımıza kadarki geçirdiğimiz tecrübelerde gizlidir. Diğer bir kısmı ise “Mutlu Son”formülünde. 🙂
Dünyada ve ülkemizde mobil internetin hızla yaygınlaşması ve mobil cihaz satışlarının yükselmesiyle beraber 7/24 erişilebilir hale gelen kullanıcıya “connected customer” diyoruz. Türkiye’de 10 milyonu aşkın e-ticaret kullanıcısı bulunduğunu da biliyoruz. Düşünün bir e-ticaret sitesine trafik çekmek, bu trafiği kullanıcıya, müşteriye ve satışa dönüştürmek ne kadar emek isteyen bir iştir. Bir kere sitenize gelmiş, ürünlerinizi beğenmiş, alışveriş sepetine eklemiş ve satın alma kararını vermiş olan kullanıcıları, alışverişin son aşamalarında kaybetmek ise ciddi bir kayıptır. İşte bu noktada sepet sürecini iyi analiz etmek gerekir.
Genel olarak e-ticaret sitelerinde sepet süreci ÜRÜN-ADRES ve ÖDEME seçenekleri olarak üç temel aşamadan oluşur. Bu alışveriş adımlarının herhangi bir aşamasında, kullanıcı alışverişi terk ederse bu duruma “Shopping Cart Abandonment” denilir. Kullanıcının alışverişini başarıyla tamamlaması durumunda ise sepet dönüşümü “Conversion” tamamlanmış olur.
Alışverişi terk etme oranı “Shopping Cart Abandonment Rate“ e-ticaret sitelerinde birçok parametreye göre değişkenlik gösterebilir. Ama genel olarak ortalama %65-70 aralığındadır. E-ticarette hedef bu oranı düşürmek, dönüşüm oranını ise yükseltmektir. Peki nasıl?
Formül aslında basit, kullanıcıya mutlu bir deneyim süreci yaşatmak. Satın almak üzere karar vermiş kullanıcıya, sepet adımları sırasında ne kadar az sayıda tıklama alanı sunar ve ne kadar fazla bilgi sunarsanız, dönüşüm oranını o kadar artar. Bu süreçte özellikle ödeme sistemleri önemli bir alanı oluşturuyor, çünkü yapılan araştırmalarda sepet terketme nedenleri arasında “ödeme hatası” nedeni büyük bir yer kaplıyor.Bu süreçte yapılacak küçük bir iyileştirme, yılda kaç milton TL kazanca neden olur hesaplayın. Örneğin, ödeme aşamasında takılan kullanıcıya genel bir “Hata” mesajı yerine ekranda ona özel hata nedenini açıklayan bir uyarı yansısa, kullanıcı farklı bir ödeme opsiyonu ile satışını sonlandırabilir, kendine özel bir hizmet aldığı için markaya bağlılığı artarak katlanabilir. Evet, online alışverişte “Mutlu Son” dedikleri işe bu! 🙂 Online alışverişte kullanıcı davranışına merakı olanlar, Inmar‘ın perakende direktörü Devora Rogers‘ın TEdx videosunu izleyebilirler.
“Online Alışverişte “Sepet Terki” Yerine “Mutlu Son”&rdquo için 1 yorum