Dünya her şeyin birbirine bağlanabildiği Nesnelerin İnterneti devriminde hızla yol alıyor. Artık Nesnelerin İnterneti kavramı, başta teknoloji markaları olmak üzere dijital dönüşüm peşinde olan birçok markanın öncelikli konusu diyebiliriz. GE’nin tahmini 2020’de 50 milyar cihazın internete bağlanacağı yönündeyken, Ocak ayında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda yayınlanan Accenture raporunda ise, endüstriyel internetin 2030 yılında küresel ekonomiye 14 trilyon dolar ekleyebileceği belirtiliyor. Peki bu büyümeye giden yolda, endüstriyel internet kavramı, hayatımızda nasıl yer alacak?
Hatırlayalım, bundan yaklaşık iki yıl kadar önce telefondan evin termostatını programlamak ya da aydınlatmaları yönetmek gibi yakın çevremizdeki nesneleri kontrol etmek, akıllılaşan hayatımızda oldukça “yeterli”ydi . Ama artık kontrol etmenin yetmemeye başladığı bir döneme girmiş bulunuyoruz.
Nesnelerin İnterneti bugün sigorta, otomotiv, kozmetik, perakende, sağlık, spor gibi birbirinden farklı sektörlere akıllı cihazlar sayesinde damgasını vurmuşken, artık bu yeni dönemde hayatımızda daha fazla yer alamaya başlıyor ve yeni bir kavramı da beraberinde getiriyor: Nesnelerin Ticareti.
Nesnelerin İnterneti, yetenekli cihazların çoğalması ile birlikte aynı zamanda mobil ödeme hizmetlerinin de olgunlaşmaya başlamasını sağladı diyebiliriz. Hem güvenli, hem kolay alternatif ödeme kanalları aslında akıllı telefonlar aracılığı ile çeşitli dijital cüzdan çözümleri ya da ödeme sistemleri ile paramızı yönetmemizi sağlarken, artık günümüzde temasta olduğumuz “bağlantılı” (connected) cihazlara da mobil ödeme teknolojileri (NFC) entegre ederek onları da birer ödeme kanalına döndürebiliyoruz. Böylece Nesnelerin Ticareti hayatımıza girmiş oluyor.
Dünya’da bu yeni kavramın başlıca örnekleri, son olarak geçtiğimiz ay düzenlenen GSMA Dünya Mobil Kongre‘sinde farklı tanıtıldı. Mastercard, bu alanda diğer markalara da öncülük ederek akıllı yüzük, akıllı anahtar ve akıllı buzdolabı gibi uygulamalarıyla, günlük hayata bambaşka bir boyut getirerek dijital dönüşümde “cihazlar arası ticareti” gerçekleştirdi. Bunun ilk örneklerinden Samsung işbirliği ile buzdolabına özel geliştirilen, Mastercard Groceries uygulaması sayesinde, artık mutfak alışverişini gerçekleştirmek buzdolabı üzerinden mümkün hale geldi. Ben buna internetten verilen sipariş veya Amazon Dash gibi uygulamalardan sonra kendimce Mutfak 4.0 demek istiyorum. 🙂
Artık temassız teknolojilerle cihazlar üzerinden daha hızlı işlem yapabilmenin, akıllı bileklikle market alışverişini tek dokunuşla gerçekleştirebilmenin veya giyilebilir aksesuarla metro turnikesinden geçiş yapabilmenin mümkün olduğu bir dünyadayız. Özetle, yakın gelecekte Nesnelerin Ticareti, E-ticaret sektörüne yeni bir soluk getireceğe benziyor, ne dersiniz? 🙂
“Nesnelerin İnterneti Artık Nesnelerin Ticareti&rdquo için 1 yorum