Son günlerin en merak edilen konularından biri 4,5G’nin hayatımıza nasıl etki edeceği. Dünya’da 7 Milyar insan varken ve önümüzdeki 4 sene içinde ise yaklaşık 50 Milyar akıllı cihaz olması beklenirken, mevcut mobil internet hızının yaklaşık 10 katına sahip 4,5G’li yeni dünyayı aslında 3 ana başlıkta özetlemek mümkün:
- Daha geniş kapsama alanı
- Daha yüksek hız
- Gerçek zamanlı dediğimiz “kesintisiz” internet.
Durum böyle olunca, günlük yaşantımızda elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımız başta olmak üzere, tüm mobil cihazlarımız artık neredeyse hayatımızın birer “uzaktan kumandası” olacak diyebiliriz. 🙂 Peki bu uzaktan kumandalar tam olarak ne işe yarayacaklar?
Nesnelerin İnterneti kavramıyla ön plana çıkan sensör teknolojisi sayesinde, pek çok raporda yer alan 50 milyar cihaz bizle konuşmaya başlayacak. Mesela, bir akıllı eldiven düşünün ki, içindeki çipler sayesinde fabrikada voltaj ölçümünü anlık olarak raporlayabilecek. Ya da bir ayakkabı düşünün ki, içindeki çipler sayesinde ulaşmak istediğiniz lokasyona giderken eğer yolu şaşırırsanız sizi titreyerek uyacak ve yeni rotanızı cep telefonunuz aracılığıyla size sunacak.
Aslında bu gibi bir uygulamayı her an yanımızdaki bir özel asistan gibi düşünebilirsiniz. Öyle bir asistan ki, sizi sizden daha proaktif düşünebilecek. Siz toplantıdayken eğer eve dönüş yolunuzda trafik yoğunluğu başladıysa sizi akıllı saatiniz üzerinden uyarabilecek veya özel bir rahatsızlığınız varsa kan basıncınıza paralel ilgili bulguları da size, sevdiklerinize veya doktorunuza anlık raporlayabilecek. Bu uygulamaları mevcut 3G’yle de gerçekleştirebilirken, 4,5G’yle daha hızlı ve daha kesintisiz iletişim sağlayabileceğiz.
Özetle, giderek daha akıllı ve daha kaliteli bir yaşam için gerekli tüm kurgu artık giyilebilir cihazlar ve cep telefonlarımız üzerinden bize sunulacak. Peki ya markalar açısından bu kurgu nasıl ele alınacak?
4,5G’nin hayatımıza girmesiyle artık o aradığımız en yakın restoranı, sağlığımızla ilgili merak ettiğimiz sorunun cevabını veya sosyal medyada beğendiğimiz paylaşımları çok daha hızlı bir şekilde bulabileceğiz. Ve giderek daha fazla video izleyeceğiz. 🙂
Medya tüketimine yönelik yapılan araştırmalarda özellikle önümüzdeki 2 yılda ciddi bir online video tüketimi analiz edilmekte. Sosyal medyanın en çok mobilden tüketildiği ve videoların büyük ölçüde mobil cihazlardan izlendiği medyada, mobil teknolojilerin payı giderek artacak. Geleneksel medya elbette yok olmayacak ama gelişen yeni nesil iletişim teknolojileri, gerçek zamanlı internet ve evrimleşen ekranlar sayesinde medya tüketim alışkanlıklarımız ciddi oranda etkilenecek. Bu etkileşimde başrolde ise, online ve offline dünyanın yakınsaması yer alacak.
Durum böyle olunca fiziksel olarak çevremizde bulunan, günlük yaşamda sıkça kullandığımız nesneler ya da Tv, Radio gibi geleneksel medya kanalları mevcut internet hızının yaklaşık 10 katına yakın internet bağlantıları sayesinde mobil cihazlarla birlikte, bizi şaşırtacak ve etkileyecek müşteri deneyimleri sunacaklar. 🙂 Böylece iletişim kültürümüz de bu değişimden büyük ölçüde etkilenecek ve artık online ve offline mecraların bir arada müşterilere bütünsel servisler sunduğu, çok daha hızlı yeni medya araçlarıyla bilgi edinir ve paylaşabilir duruma geleceğiz. Bu yeni nesil 360 derece medya deneyimi özetleyen en iyi reklam kurgusu olarak Coca Cola’dan Coke Zero İçilebilir Reklam ve giyilebilir teknolojilerin sağlık alanında ne gibi katkılar sağlayabileceğini sunan Apple ResearchKit videolarını özellikle paylaşmak isterim.
Giyilebilir teknolojiler ve içilebilir reklamlarla, hoşgeldin yeni nesil internet, hoşgeldin 4,5G ! 🙂
“Giyilebilir Teknolojilerle, İçilebilir Reklamlarla Hoşgeldin 4,5G!&rdquo için 1 yorum