Nesnelerin İnterneti kavramı (Internet of Things) aslında ilk olarak 3G’nin hayatımıza girmesiyle birlikte etrafımızda yer almaya başladı. Akıllı telefonlar olarak adlandırdığımız ve günde ortalamada 2 saatten fazla keyifle zaman geçirdiğimiz cep telefonlarımıza, çok kısa bir süre sonrasında tabletler de eklenince, artan mobil data tüketimi başta bilişim sektörü olmak üzere satış ve pazarlama dünyasının dikkatini çekmeyi başardı.
Çünkü artık “connected” cihazlarımızla her anımızda internete bağlı yaşarken, aynı zamanda birer “connected customer” olduverdik ve yaşantımızda bazı temel alışkanlıklar değişti.
Dünyada şu an 3 milyar internete bağlı aktif kullanıcı varken, 7,2 milyar internete bağlı cihaz mevcut ve bu sayının önümüzdeki dönemde katlanarak artması beklenmekte. Çünkü artık günlük yaşantımızda üzerimize giyip veya taktığımız aksesuarlarda, evimizde, arabamızda, şehir içi ulaşımda, sanayide karşımıza nesnelerin interneti kavramı çıkacak. Bu nesnelerin hepsinin tek bir amacı var: Hayatımıza Değer Katmak.
Nesnelerin İnterneti dünyası içine girdikçe genişleyen, derinleşen bir kavram. Özellikle ev sistemleri, ulaşım, sağlık, spor, enerji, güvenlik gibi hayatımızdaki bazı temel ihtiyaçları, önümüzdeki dönemde kendi adına düşünebilen, bizler adına kadar verebilen cihazlar yönetebilecekler. Bu alanda ekosistemi en etkin şekilde özetleyen grafik yakın zamanda VentureBeat tarafından paylaşıldı. Grafikte dairelerin büyüklüğü Nesnelerin İnterneti dünyasında hangi dikeylerin ne kadar büyüme potansiyeline sahip olduğunu gözler önüne seriyor:
1)İnsan (sağlık, eğitim, giyilebilir teknolojiler, spor, vb…)
2)Ulaşım (akıllı araçlar, araç performans göstergeleri, akıllı araç hizmetleri, vb…)
3)Ev (güvenlik, enerji takibi, eğlence, vb…)
4)Şehir (enerji tüketimi, trafik yönlendirmeleri, vb…)
5)Ticaret (kişiselleştirilmiş hizmetler, offline-online etkileşim, vb…)
6)Endüstri (enerji tüketimi, sistem performans ölçümü, vb…)
Ekosistemin başlıca oyuncuları bu yazıyı okurken akıllara gelmeye başladı değil mi? 🙂 Peki sizce bu yeni dünyanın hakimi hangi teknoloji devi olacak? Bu ciddi bir tartışma konusu. Konuyla ilgili merakınız varsa, aşağıdaki videoları izlemenizi tavsiye ederim.
Pingback: Nesnelerin Ticareti
Pingback: Nesnelerin İnterneti Artık Nesnelerin Ticareti
Pingback: Pazarlama ve Reklam Dünyasında Endüstri 4.0 Bizi Nasıl Etkiliyor?
Pingback: Nesnelerin İnterneti Artık Nesnelerin Ticareti – ceylanparlakay.com